TÜRK KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ DERNEĞİ KULAK BURUN BOĞAZ OKULLARI OTOLOJİ VE NÖROOTOLOJİ OKULU YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
Madde 1. Bu yönerge, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Derneği Tüzüğünde 15 Nisan 2014 tarihinde yapılan düzenlemelerle kurulan Türk Kulak Burun Boğaz Okulları (KBBO) çatı kuruluşu altında oluşturulan Alt Branş Okullarından birisi olan Otoloji ve Nörootoloji Okulunun idari organizasyonunu, görevlerini, sorumluluklarını ve çalışma ilkelerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
Dayanak
Madde 3. Bu yönerge,
Tanımlar
Madde 4. Bu yönerge içinde kullanılan bazı kavramların tanımlamaları aşağıdaki gibidir.
İKİNCİ BÖLÜM
İdari Yapılanma, Kurulların Oluşumu, Çalışma İlkeleri
İdari Yapılanma
Madde 5. Otoloji ve Nörootoloji Okulunun idari yapılanmasında bir başkan, iki başkan yardımcısı ve eğitimi vermek üzere seçilen eğiticilerden oluşan Eğitim Kurulu bulunur. Eğitici niteliğini taşıyan KBB ve BBC uzmanlarından aşağıda açıklanacak biçimde 5 üyeden oluşan bir Danışma Kurulu oluşturulur. Okulun yürütücüsü Okul Başkanıdır.
Okul Başkanı
Madde 6. Dernek Yönetim Kurulu Otoloji ve Nörootoloji Okulu için iki yıl görev yapmak üzere bir başkan atar. Yönetim Kurulunun atama kararının tebliği ile Okul Başkanının görev ve sorumlulukları başlar. Kulak Burun Boğaz Okulları Yönetmeliği 9. Maddesinin “a” bendi gereği, bir sonraki Dernek Yönetim Kurulu uygun görürse, Okul Başkanının görev süresini bir dönem daha uzatabilir.
Okul Başkanı yönerge hükümlerine uygun olarak okulun tüm eğitim etkinliklerinin ve programlamalarının yürütücüsüdür. İdari ve mali açıdan Kulak Burun Boğaz Okulları Başkanına ve Dernek Başkanına karşı sorumludur.
Okul Başkan Yardımcısı
Madde 7. Otoloji ve Nörootoloji Okulu Başkanı okul çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere iki tane yardımcı belirler. Okul Başkanı, belirlediği yardımcıların isimlerini Kulak Burun Boğaz Okulları Başkanına ve Dernek Yönetim Kurulunun onayı için Dernek Başkanına bildirir. Yardımcıların görev süresi Okul Başkanının görev süresinin bitmesi ile kendiliğinden sona erer.
Eğiticiler ve Eğitim Kurulu
Madde 8. Okul Başkanı, eğitim yılının başında Yeterlik Kurulu Yönetmeliği 2. maddesinin “m” bendinde tanımlanan özelliklere sahip olarak bir Eğitim Kliniğinde en az 5 yıl eğitici olarak çalışmış olan, geçerli bir Yeterlik Belgesine sahip ve Otoloji ve Nörootoloji alanında deneyim sahibi olan KBB ve BBC uzmanları arasından gerek duyulan sayıda uzmanı Eğitim Kurulu Üyesi olarak atar. Aynı üye sonraki eğitim yıllarında da kurul üyesi olarak atanabilir. Okul Başkanı gerektiğinde Kulak Burun Boğaz Okulları Yönetmeliğinin 12. Maddesinin “c” bendi ve 16. Maddesinin “e” bendi uyarınca başka uzmanlık alanlarından veya ülke dışındaki uzmanlardan Eğitim Kuruluna üye atayabilir.
Eğitim Kurulu Üyeleri Eğitim Programında kendilerine verilen eğitim görevinin gereklerini yerine getireceklerine dair bir Eğitici Protokolü Formunu doldurup imzalayarak, atanmalarını izleyen bir ay içinde okul başkanlığına iletirler.
Eğitici, eğitim yılının başında ve eğitimin fiilen başlamasından önce, hazırlaması gereken eğitim gereçlerini (ders metni, görsel dokümanlar, sorular vb.) okul başkan ve yardımcıları ile işbirliği içinde hazırlamak ve Okul Başkanlığına iletmekle yükümlüdür.
Eğiticiler eğitim yılının sonunda her bir öğrenci için kısa bir rapor niteliğinde olan Performans Formunu doldurarak kişisel performans değerlendirmesini yapmalıdırlar.
Eğitim Kurulunun görevi o eğitim yılının sonunda kendiliğinden sonlanır. Bir sonraki eğitim yılında, okulun gerek duyacağı hafızayı korumak amacıyla önceki Eğitim Kurulundan yeteri sayıda eğiticinin tekrar görevlendirilmesine özen gösterir.
Danışma Kurulu
Madde 9. Okulun eğitim etkinliklerinin programlanması, okulun gelecekte üstlenebileceği misyonun stratejik kararlarının oluşturulması ve etkinliklerin değerlendirilmesinde Okul Başkanı tarafından gerek duyabileceği konularda kendisine danışmanlık görevini yerine getirmek üzere eğitici niteliğine sahip 5 kişiden oluşan bir Danışma Kurulu oluşturulur. Danışma Kurulunun üyelerinin belirlenmesinde Okul Başkanlığı yapmış olanlara öncelik verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim Hedefleri, Eğitim Programı, Eğitim Gereçleri
Eğitim Hedefleri
Madde 10. Okul eğitimi için kabul edilmiş olan KBB ve BBC Uzmanı, Otoloji, Nörootoloji ve Klinik Odyoloji konularında standart bir uzman doktorun sahip olduğu bilgi seviyesinden daha üst bir seviyeye ulaşılmasını sağlamak amacıyla tasarlanmış ileri düzey bir uzmanlık eğitimini almak üzere okulun öğrencisi olmuştur. Burada verilen eğitimin amaçlarına uygun olarak çaba göstermek başkandan öğrenciye kadar okuldaki her bir bireyin sorumluluğudur. Verilen bilgi ve beceri eğitiminin, eğiticiler tarafından değerlendirilmek üzere, en az %80’lik bir başarı düzeyinin beklendiği bilinmelidir. Okul etkinliklerine devam konusunda en üst düzeyde çaba gösterilmelidir. Kurslara eksiksiz katılım ve klinik ziyaretinin eksiksiz yerine getirilmesi mutlak koşuldur. Ders etkinliklerinde en az %80 devam zorunluluğu vardır.
Eğitim Programı
Madde 11. Eğitim Programı Okul Başkanı ve yardımcıları tarafından Danışma Kurulunun görüşü alınarak hazırlanır.
Gerek konferans biçiminde ve gerekse olgu sunumu şeklinde gerçekleştirilebilecek olan derslerin etkinliğini ve amacına ulaşma durumunu değerlendirmek amacıyla geribildirim formları hazırlanmıştır. Öğrenciler Ders Geribildirim Formu ve Olgu Sunumu Geribildirim Formunu iki örnek olarak doldurup bir örneğini okul başkanlığına teslim etmeli ve bir örneğini de Eğitim Dosyasına koymalıdır.
Eğitim Gereçleri
Madde 12. Otoloji ve Nörootoloji Okulu eğitim çalışmalarında web tabanlı, basılı, olgu tartışmaları, uygulamalı vb. olmak üzere farklı eğitim gereçleri kullanılacaktır. Öğrencinin eğitim gereçlerinden yararlanabilecek donanıma sahip olması beklenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Başvuru Koşulları, Başvuru Dosyası, Seçme Ölçütleri
Okula Başvuru Koşulları
Madde 13. Otoloji ve Nörootoloji Okulunda eğitim almak için başvurunun koşulları aşağıdadır.
Başvuru Dosyası
Madde 14. Okula başvuru sırasında sunulacak başvuru dosyasında bulunması gereken belgeler şunlardır:
Seçme Ölçütleri
Madde 15. Okulun alacağı öğrenci sayısından fazla başvuru olduğunda, başvuru koşullarını sağlayanlar arasından aşağıdaki ölçütler gözetilerek öğrenciler arasında seçim yapılır
BEŞİNCİ BÖLÜM
Öğrencinin Görev ve Sorumlulukları, Belgelendirme, Son Hükümler
Öğrencinin Görev ve Sorumlulukları
Madde 16. Otoloji ve Nörootoloji Okulu eğitim etkinliklerinde harcanacak zaman, para ve emeklerin karşılığının alınabilmesi için en önemli koşullardan birisi okul öğrencisi sıfatı ile eğitim alacak KBB ve BBC Uzmanlarının yeterli ön hazırlıkları yapması, eğitim çalışmalarına aktif ve tam olarak katılması, eğiticiler ile sıkı işbirliği içinde çalışması ve verilen görevleri zamanında ve eksiksiz yerine getirmesi gerekmektedir. Bu kapsamda,
Belgelendirme
Madde 17. Okul Başkan Yardımcısı tarafından doldurulan Son Değerlendirme Formunda Eğitim Programını başarı ile tamamladığı belirtilen öğrenciye, Dernek Başkanı, KBBO Başkanı ve Okul Başkanı tarafından imzalanmış resmi bir sertifika verilir.
Yürürlülük
Madde 18. Bu yönerge Dernek Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihten başlayarak yürürlüğe girer.
Madde 19. (Geçici Madde) Üçüncü Bölüm Madde 11’in ‘’b’’ bendi ve Dördüncü Bölüm Madde 13’ün ‘’d’’ bendi, ilgili altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
Yürütme
Madde 20. Bu yönerge Otoloji ve Nörootoloji Okulu Başkanı tarafından yürütülür.